Owsianka to jedno z najpopularniejszych dań na śniadanie. Sprawdza się idealnie zwłaszcza u miłośników słodyczy. Odpowiednio przygotowana stanowi zdrowy i bogaty w wartości odżywcze posiłek, który syci na kilka godzin. Jak przygotować płatki do owsianki? Co warto do nich dodać?

Owsianka – wartościowy posiłek dla każdego

Wielu ludziom owsianka kojarzy się z posiłkiem dla osób będących na diecie. W rzeczywistości jest to jednak danie, które każdemu dostarczy mnóstwo korzyści zdrowotnych. Płatki owsiane to doskonałe źródło witamin z grupy B, E i C, a także żelaza, magnezu, cynku i wapnia. Owsianka dostarcza organizmowi dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit, dając długotrwałe uczucie sytości. Płatki owsiane zwalczają również stany zapalne w organizmie oraz wpływają na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Dzieje się tak za sprawą zawartych w nich wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Za popularnością owsianki przemawia również fakt, że oparta jest na prostych, dość tanich i dostępnych w każdym sklepie składnikach, a jej przyrządzenie zajmuje kilka minut.

Jak przyrządzić owsiankę?

Bazę posiłku stanowią płatki owsiane oraz woda lub mleko. Osoby, które nie spożywają mleka krowiego, z powodzeniem mogą zastąpić je napojem roślinnym. Płatki należy zalać wodą lub mlekiem i poczekać aż spęcznieją. Inny sposób to gotowanie mieszanki na małym ogniu, aż napój wyparuje, a płatki zmiękną i nabiorą odpowiedniej konsystencji. Tak przygotowana owsianka oczywiście już nadaje się do spożycia, jednak najlepszy smak uzyskamy poprzez dodanie do niej innych składników. 

Co warto dodać do owsianki?

Przyrządzając owsiankę, warto wystrzegać się nadmiernej ilości cukru, miodu oraz innych składników, które nie tylko zwiększą kaloryczność dania, ale również sprawią, że straci ono niektóre zdrowotne właściwości. Co więc warto dodać do płatków?

– ulubione owoce (mogą być zarówno świeże, jak i mrożone),

– orzechy (posiekane, prażone),

– słonecznik, pestki dyni, siemię lniane,

– masło orzechowe czy dżem do smaku (dobrze jednak pilnować ilości),

– starta marchewka lub cukinia (warzywne owsianki są pyszne i niezwykle wartościowe).

To tylko niektóre składniki, jakie warto dodać do owsianki. W rzeczywistości jest ich o wiele więcej i każdy może skomponować danie w inny sposób. Taka różnorodność oraz korzyści, jakie płyną z jedzenia owsianki, sprawiają, że jest to posiłek, który nigdy się nie nudzi. 

owsianka Tags: